Festivalul Cheile Rasnoavei - Turism si aventura, editia a III-a se constituie ca etapa a VI-ea a Competitiei Nationale Stafeta Muntilor.
Festivalul Cheile Rasnoavei - Turism si aventura este organizat in cadrul proiectului "Cheile Rasnoavei - Turism si Aventura", proiect selectat in cadrul Programului Operational Regional si cofinantat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, beneficiar Clubul Sportiv Montan Altitudine.
Cuprinde urmatoarele probe:
orientare in alergare, escalada, cunostinte geografie/flora/fauna/ecologie.
Festivalul Cheile Rasnoavei - Turism si aventura este o competitie specializata, al carei clasament general este alcatuit exclusiv din probe ce pot fi cuantificate obiectiv si in cadrul careia concurentii au posibilitatea sa participe la categoria corespunzatoare varstei si nivelului de pregatire.
Ca si editiile anterioare, editia 2013 se va desfasura in perimetrul Cheilor Rasnoavei, masivul Postavaru, in vecinatatea orasului Rasnov
La acest concurs de tip Outdoor Challenge pot participa toate cluburile si asociatiile de turism si ecologie din tara, afiliate sau neafiliate la Campionatul Stafeta Muntilor.
Data concursului: 6 - 8 septembrie 2013
Loc de desfasurare: M-tii Postavaru, zona Cheile Rasnoavei, Orasul Rasnov, Judetul Brasov
Cai de acces:
Accesul in Cheile Rasnoavei se face din Drumul National 73A Predeal - Rasnov, pe un drum carosabil, care se ramifica la dreapta, spre est, in zona amenajarilor turistice de la kilometrului 20.
Distante:
Predeal-Cheile Rasnoavei 20km;
Brasov-Cheile Rasnoavei 21km;
Rasnov-Cheile Rasnoavei 8 km;
Bucuresti-Cheile Rasnoavei 145km.
Categorii de concurs:
Copii: echipaje de cate 3 membri pana in 14 ani, indiferent de sex, cu insotitor
Juniori: echipaje de cate 3 membri, 15 - 20 ani, indiferent de sex
Elite: echipaje de cate 3 membri indiferent de varsta si sex
Open: echipaje de cate 3 membri indiferent de varsta, dar obligatoriu mixt sau feminin
Programul concursului:
Vineri 6 septembrie:
12.00 – 20.00 Primirea participantilor
20.30 Sedinta tehnica
24.00 Stingerea
Sambata 7 septembrie:
09.00 Start in probele de concurs
10.00 – 17.00 drumetii, escalada, activitati montane pentru cei ramasi in tabare
19.00 Masa muntomanilor (mancare calda la ceaun oferita de organizatori pentru toti participantii)
21.00 Proba Culturala
Duminica 8 septembrie:
10.00 – Afisarea rezultatelor si rezolvarea contestatiilor
11.00 – Festivitatea de Premiere
12.00 – Igienizarea taberei si defluirea participantilor
Probele de concurs:
RAID MONTAN – traseu montan de dificultate ridicata, cu o durata de maxim 7 ore si diferenta de nivel de 1.000m. Se participa in echipe de 3membrii(la copii insotitorul nu se considera membru al echipajului). Nu se poate intra in aceasta proba fara BOCANCI.
IMPORTANT: copii vor avea un traseu adecvat varstei si nu vor ajunge pe varf. Celelalte categorii insa vor atinge varful Postavaru 1799m, deci pregatirea fizica buna este o conditie necesara. Traseul este pe cat de spectaculos, pe atat de solicitant.
Punctaj acordat: 2.000 puncte. Penalizari: 10 pct / 1 minut si 200 pct / 1 PFA
ORIENTARE – proba de viteza pe azimut, fiecare echipaj va desemna un membru sa parcurga poligonul(la copii insotitorul nu poate participa). Lungimea maxima va fi de 2km si diferenta maxima de nivel 30 m.
Punctaj acordat: 2.000 puncte. Penalizari: 1 pct / 1 secunda
TESTE TEORETICE – 20 intrebari grila din zona de concurs. Toate intrebarile sunt de dificultate scazuta si au UN SINGUR RASPUNS CORECT.
AICI sau pe siteul www.stafetamuntilor.ro veti gasi intrebarile.
IMPORTANT: proba teoretica se va da intr-un post de pe traseu
Punctaj acordat: 300 puncte. Penalizari: 15 puncte / 1 raspuns gresit
ALPINISM – fiecare echipaj va desemna un membru ce va parcurge un traseu de catarare de dificultate scazuta, concurentul va fi asigurat si va primi casca de protectie. Nu asiguram ghete pentru catarat.
Punctaj acordat: 400 puncte. Penalizari: departajare in functie de lungime si timp realizat conform regulamentului Stafetei (www.stafetamuntilor.ro).
CULTURAL – fiecare club are la dispozitie 15 de minute pentru a prezenta un moment artistic – umoristic in care poate reproduce orice cantec cu tematica montana, o sceneta si/sau o poezie.
Punctaj acordat: 1.000 puncte. Penalizari: departajare din 50 in 50 puncte
Culturalul este o proba optionala, deci nu intra in clasamentul general.
La Sedinta Tehnica organizatorii vor prezenta in detaliu fiecare proba si regulamentul de desfasurare. Organizatorii isi rezerva dreptul de a modifica ordinea probelor daca acest lucru se impune din motive obiective.
IMPORTANT:
Asiguram GRATUIT sambata dupa probele tehnice o cina la ceaun pentru toata lumea.
Pentru toate probele obligatorii se va respecta intocmai REGULAMENTUL STAFETEI MUNTILOR pe care il puteti gasi pe www.stafetamuntilor.ro.
Echipamentul obligatoriu:
individual: bocanci, pelerina, fluier, lanterna, sursa de foc
echipaj: busola, bidon apa 2l, trusa medicala (fasa sterila, fasa elastica, atele, folie de supravietuire, dezinfectant, pipa Guedel ) si foarte important: un aparat foto sau un telefon cu camera.
Pentru desemnarea castigatorilor Trofeului se vor cumula punctajele echipelor cel mai bine clasate la cele 3 categorii principale: juniori, elite si open cumulandu-se punctajele obtinute de acestea la probele: Regularitate, Orientare ,Teste Teoretice si Escalada.
Confirmari si informatii:
Ovidiu Popescu 0722 369 965
Obiective turistice in zona:
• Cetatea Rasnovului
• Pestera Valea Cetatii
• Bungee Jumping, Via Ferrata, Tiroliana cu http://jumpadventure.ro/
• Cabana Diham
• Cabana Malaiesti
• Castelul Bran
• Prapastiile Zarnestiului
• Rezervatia de ursi Zarnesti http://www.ampbears.ro/ro